Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placek piankowo-galaretkowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
8
szklanka cukru
1
mąka pszenna
4 łyżki
mąka ziemniaczana
4 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
2 łyżki
mleko
0.5 l
żółtko jajek
5
cukier
4 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
mąka ziemniaczana
3 łyżki
masło
1-1.5 kostki
pianki jojo
opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek piankowo-galaretkowy

Zaparzyć pół szklanki herbaty i wrzucić do niej 3-4 landrynki ( do nasączenia ciasta).

CIASTO:
Pieczemy dwa biszkopty ( ok.35 minut) lub jeden i później przekrawamy go na pół.

KREM:
1. Zagotować mleko z cukrem.
2. W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.
3. Wystudzoną masę ucieramy z masłem. Wszystko dzielimy na 2 części.
4. Przełożenie placków: biszkopt ciemny (namaczamy w przygotowanej esencji), nakładamy krem.
5. Pianki Jojo wciskamy w krem zostawiając ok. 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę. Na to nakładamy drugą część kremu i nakładamy drugi nasączony herbatą biszkopt.
6. Wierzch ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak