Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety rybne z kalafiorem i brokułem
filety soli - ok 500g,
kalafior - pół średniej wielkosci sztuki,
brokuł - 1/3 większej sztuki,
sucha bułka,
bulion,
jaja - 2,
sok z cytryny - łyżka,
pieprz ziołowy,
sól,
kolendra mielona - dwie szczypty,
bułka tarta - 2 łyżki + do obtoczenia,
olej.
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę namoczyć w ciepłym bulionie, po ostudzeniu dokładnie odcisnąć. Rybę rozmrozić, umyć i osuszyć. Zmiksować rozdrabniaczem i przełożyć do miski. Kalafiora oraz brokuła ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować rozdrabniaczem lub blenderem. Połączyć z rybą, odciśniętą bułką, jajami, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Dodać 2 łyżki bułki tartej i wymieszać. Do naczynia, w którym jest wysypana bułka tarta do obtoczenia, kładziemy łyżką masę, przysypujemy ją lekko bułką i lepimy nieduże kotlety - to jest mój sprawdzony sposób na delikatną masę na kotlety. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron, do zrumienienia. Przy przewracaniu kotletów na drugą stronę podczas smażenia, warto sobie pomóc dwoma widelcami. Podajemy na ciepło.