Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie
Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do twarogu dodać mascarpone, mleczko kokosowe i 12 dag cukru pudru. Ucierać, aż masa będzie gładka. Kolejno dodawać pozostałe składniki: 7 żółtek, budyń kokosowy i ubitą śmietanę 30%. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód czekoladowy. Wstawić do piekarnika (temperatura 175°C) i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120°C. Piec 90 minut.
Czekoladę w proszku rozpuścić w gorącym likierze kokosowym. Pozostałą śmietanę 18% wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i połową czekolady.
Sernik wyjąć z piekarnika. Rozprowadzić na nim równomiernie śmietanę i przy użyciu pozostałej czekolady rozpuszczonej w likierze zrobić dowolny wzór na wierzchu ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec 15 minut. Wyjąć i ostudzić.