Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami .

Makaron Conchiglie zapiekany z sosem serowym i pieczarkami .

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 25 sztuk muszelek średniej wielkości ,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,¾ szklanki mleka

  • ½ szklanki śmietanki,10 dag serka topionego kremowego,5 dag utartego sera Chedar ( lub innego ostrego sera )

  • pieczarki

    8 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • koperek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić .
W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju.
Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Natalia/tubisiek

29.07.2011 09:26
wygląda wspaniale!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat