Przepis i sposób przygotowania na: PIZZA
2 pełne szklanki mąki wsypać do pojemnika. Wlać 3 łyżki oleju. W 2/3 szklanki wody rozpuszczamy drożdże z 1 płaską łyżką cukru. Ten płyn wlewamy do ciasta. Bierzemy jeszcze troszkę wody i rozpuszczamy w niej 1 płaską łyżeczkę sody z 1 płaską łyżka soli. Wywar ten wlewamy również do ciasta. Ciasto zagniatamy ok.10 minut. Nie może się lepić ani być wilgotne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Sos do pizzy:
W głębokiej miseczce umieszczamy przecier pomidorowy, 2 szklanki wody, ok.1/4 szklanki ketchupu. Dodajemy oregano, przyprawę do pizzy, ostrą czubrycę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowanie pizzy:
Jak ciasto wyrośnie, należy wyłożyć na blaszkę. Następnie smarujemy ciasto sosem. Na to kładziemy drobno pokrojoną cebulę, pieczarki oraz szynkę i salami. Całość posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30 minut.