Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na niedzielę
# 6 jaj
# 1 szklanka cukru
# 3/4 szklankimąki krupczatki
# 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
# 2 łyżeczki proszku do pieczenia
# 3 łyżki octu
Na krem:
# 50 dkg serka homogenizowanego
# 20 dkg mascarpone
# 1 galaretka pomarańczowa
# 60 dkg kremówki
# 2 łyżki( płaskie) żelatyny
# 2 łyżki cukru pudru
# tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Umyć jaja , białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania dodając szklankę cukru.Żółtka w miseczce posypać proszkiem do pieczenia i polać octem , wymieszać. Utarte żółtka dodać do piany z białek, dokładnie rorprowadzić i na końcu dodać przesiane obie mąki i starannie ale delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec jak biszkopt w średniogorącym piekarniku (170*C) ok .pół godziny. Przygotować krem:Żelatynę wraz z galaretką rozpuściś w szklance wody (gorącej), ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder .Oba serki wymieszać , dodać śmietankę ubitą i galaretkę lekko tężejącą. Tak przygotowany krem rozprowadzić równo po zimnym biszkopcie. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi , startą czekolada lub kakao.