Jambalaya

Jambalaya

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    25 dag
  • ugotowany kurczaka

    0,5 szt
  • wędzona szynka

    15 dag
  • podsuszona kiełbasa

    25 dag
  • pomidor pellati (w zalewie)

    1 szklanka
  • papryka

    2 strąki
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • sos solowy

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • pieprz czarny ziarnisty

    0,5 łyżeczki
  • sos tabasco

    3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż wypłukać i osączyć. Z kurczaka wyjąć kości, a mięso pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki,a szynkę w paski. Oczyszczone strąki papryki pokroić w kostkę, a czosnek i cebule posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić rozdrobnione warzywa, po czym dodać pomidory, bulion z rosołu drobiowego Kucharek, sos sojowy, pieprz czarny ziarnisty Prymat i nadal dusić. Po 5 minutach dodać kurczaka i kiełbasę, zagotować, wsypać ryż, wymieszać i dusić na małym ogniu, aż będzie miękki. Jeśli potrawa będzie przywierać do dna, dolać trochę wody. Przyprawić tabasco i solą.

Do jambalaya można dodać również krewetki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

13.04.2015 07:24
warto wypróbować

motomaniak

17.08.2011 13:28
fajny pomysl

szajba2

07.01.2011 16:26
już po nazwie widać że to światowa potrawa

Barbara55

18.08.2010 14:49
może smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat