Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem mielonym
oliwę rozgrzać na patelni,dodać cebulę,czosnek,mięso mielone,wszystko podsmażyć.Pomidory z puszki zmiksować.Podsmażone mięso ja przekładam do garnka(bo patelnia jest za płytka i mi pryska),dodaje zmiksowane pomidory,wszystko podgotowuje aż sos zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.Doprawiam oregano,solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:w rondelku na ogniu rozpuścić margarynę z mąką powoli dolewać mleka ciągle mieszając,aż sos zgęstnieje.Piekarnik rozgrzać do temp 220 stopni.W nasmarowanej tłuszczem formie(ja zawsze smaruje margaryną)układamy warstwami sos mięsny,sos beszamelowy surowe płaty lasagne i ser pokrojony w plastry.Układamy kilka warstw.Z opakowania zawsze zostaje mi kilka płatów makaronu mam na następny raz.Piec około 40 min bez przykrycia.podawać posypane bazylią najlepiej świeżą ale może być suszona.