Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne grzybowa
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie polewamy zimną wodą i rozkładamy oddzielnie każdy płat.
Na kilku łyżkach masła podsmażamy cebulę z czosnkiem, a po chwili dodajemy także pokrojone grzyby. Całość przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem.
5 łyżek masła topimy i dodajemy 5 łyżek mąki. Chwilę smażymy razem, ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy i wstawiamy znów na chwilę na ogień. Przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy 3 płaty makaronu - na nie warstwę grzybów i warstwę sosu - powtarzamy to drugi raz.
Na wierzch kładziemy warstwę grzybów - posypujemy startym serem i szczypiorkiem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy aż ser się ładnie zarumieni - około 25-30 minut.