Przepis i sposób przygotowania na: Pizza hawajska na chrupiącym cienkim lub średnim spodzie.
Kroki postępowania
robimy rozczyn drożdżowy z mleka, cukru, łyżki mąki (zamiast mleka można dodać wody) - wrzucamy drożdże do mleka lub wody, dosypujemy cukier i mąkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce - na 20 min.
Po 20 minutach sprawdzamy, czy podniósł się poziom roztworu o mniej więcej 3 razy tyle, co na początku. Jeśli tak, to wyrabiamy ciasto. Jeśli nie, warto poczekać jeszcze 10 min.
Na stolnicę lub do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. W mące i soli robimy zagłębienie i wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn.
Ugniatamy dodając po troszkę wody aż uzyskamy jednolitą masę, która nie będzie przylegać do dłoni. wody nie musimy zużyć całej !!!
Ciasto cienkie: 3-5 mm
Ciasto średnie: 6-7 mm
Sos:
mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylią, łyżką oleju, szczyptą soli i wyciśniętym czosnkiem.
Wstawiamy pizzę na 15 do 23 minut do piekarnika. Należy pizzę wyjąć, gdy ser się rozpuści, a brzegi będą lekko brązowe.