Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z kurkami (jest to skrzyżowanie włoskiej pizzy z francuska tartą)
Do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
Wypełnienie: 10 dag cienko pokrojonej szynki, 10 dag kurek świeżych lub mrożonych, 2 jajka, ¾ śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, szczypta gałki muszkatołowej Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat
Przygotować ciasto: Masło posiekać z mąką na drobną kaszkę, dolewając porcjami ½ szklanki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę do tart lub tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, podnosząc brzegi. Spód ponakłuwać widelcem.
Przygotować wypełnienie: Szynkę pokroić na małe kwadraty. Grzyby oczyścić, starannie umyć, osączyć i większe przekroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, włożyć grzyby, i mieszając, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Na cieście rozłożyć szynkę i posypać kurkami. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić gałką muszkatołową Prymat, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat i wylać na grzyby. Placek piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, potem ostrożnie wyjąć na duży talerz i podawać gorący.