Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem
Kroki postępowania
Z małej kapusty wykroić głąb i sparzyć. Liście ostrożnie rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe, aby się łatwo zawijało gołąbki.
1 torebkę kaszy jęczmiennej ugotować na półtwardo. Mięso mielone wieprzowe i wołowe wymieszać z kaszą, dodać 1 jajko, doprawić do smaku przyprawą Smak Lata, pieprzem, solą i majerankiem. Całość dokładnie wymieszać.
Farsz ułożyć na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Zrobić 7 gołąbków. Gołąbki podsmażyć na oleju na patelni grillowej, Na dnie garnka ułożyć pozostałe liście kapusty, na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać 1 szklanką bulionu. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 50-60 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Podawać gołąbki z sosem pomidorowym. Udekorować natką pietruszki.