Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z jelenia z borówkami na kapuście zasmażanej z grzybami
* 250 ml czerwonego wina
* 250 ml jasnego piwa
* 250 ml octu winnego
* sól, pieprz, jałowiec, goździki, czosnek
* tymianek, rozmaryn, majeranek, cebula
* sok cytrynowy do smaku
Duszenie mięsa:
* 80 dag udźca lub łopatki z jelenia
* 30 g mąki
* 250 ml czerwonego wina
* 20 g rodzynek
* 100 g borówek
* 250 ml jasnego piwa
Zasmażana kwaszona kapusta z grzybami:
* 80 dag kwaszonej kapusty
* 20 g mąki
* 100 g słoniny
* 50 g suszonych grzybów
* sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyciąć (zdjąć) błony, wyżyłować, zalać marynatą. Pozostawić
na 12 godzin. Wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na
silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, piwem, dusić na małym ogniu
pod przykryciem. Dusić, aż będzie miękkie.
Kapustę pokroić, ugotować z przyprawami. Wymoczyć grzyby, zmienić wodę,
gotować, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Słoninę pokroić w kostkę,
częściowo stopić, dodać do kapusty z pokrojoną cebulą. Dusić chwilę,
przyprawić do smaku.