Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa
2. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy)
3. Do miseczki wsypujemy ok 12-13dag mąki i wlewamy gorące mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Gdy rozczyn ostygnie dodajemy drożdże, całość ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
5. 5 żółtek ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do rozczynu. Dodajemy resztę mąki, cukru oraz cukier waniliowy i wyrabiamy tak długo aż w cieście będą zauważalne pęcherzyki.
6. Masło stapiamy (uważając aby nie spalić) i dodajemy stopniowo do ciasta ciągle ucierając (dodajemy także skórkę z cytryny- jeśli ktoś lubi).
7. Całość wlewamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 40-50minut.
8. Możemy zrobić jeszcze lukier - najprościej cukier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i posmarować babeczkę.
SMACZNEGO :)