Deser jeżynowy.

Deser jeżynowy.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyn (ja użyłam mrożonych)

    0,5 l
  • cukru

    4 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny

    do smaku
  • żelatyny

    3 łyżeczki
  • bita śmietana

    1 proszek
  • mleko

    200 ml
  • jogurt naturalny

    0,65 bez cukru, gęsty
  • Do dekoracji:

    do dekoracji
  • owoce sezonowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżyny na wpół rozmrożone, posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt i zmiksować blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i zmiksować z masą jeżynową. Przełożyć do salaterek lub pucharków. Wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Masa nie będzie twarda. Bitą śmietanę ubić z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałożyć na mus jeżynowy, ale całkiem go nie zakrywać. Udekorować żelkowymi malinkami i jeżynkami lub świeżymi, jeśli jesteśmy w ich posiadaniu. Córka, która nie lubi jeżyn zjadła swoją porcję i prosiła o dokładkę. Później jej powiedziałam, co zawierał deser. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

13.02.2013 10:58
pycha

eli_555

07.02.2011 21:53
pycha

Sarenka

04.02.2011 15:29
Moja córka uwielbia jezyny i juz nie moze doczekac sie lata, kiedy razem z ulubiona kuzynka pojada rowerkami na jezynki.

Barbara/zuza22_85

14.01.2011 15:28
prosto i smacznie :)

Monika192

28.11.2010 11:22
smakowite:))

misia53

20.09.2010 14:40
Już mam na działce.

Justyna223

13.09.2010 16:52
ja też:)

SmacznaPyza

30.06.2010 11:43
już niedługo będą świeże! uwielbiam jeżyny :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat