Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

chleb razowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa
50 dkg
proszek do pieczenia
ćwierć łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
drożdże
4 dkg
słonecznik łuskany
10 dkg
kolendra
1 łyżeczka
kminek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
siemię lniane
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
orzechy włoskie
5 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia,robimy wgłębienie i kruszymy drożdże i wsypujemy cukier.Drożdże zalewamy ciepłą wodą ok 300 ml i dobrze mieszamy z częścią mąki.Gdy rozczyn wyrośnie zagniatamy go z resztą mąki i pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy.Podłużną formę smarujemy masłem obsypujemy otrębami i wkładamy do niej ciasto.Wierzch ciasta smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.Najlepiej jest zostawić chleb w piekarniku do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 24.05.2012 09:26
pyszny chlebek :)
Krystyna32 02.10.2011 07:28
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak