Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka taghiatelle warzywne
1. Pomidorki sherry oraz mozzarelle przekrój na połówki. Sałatę porwij, rzodkiewki pokrój w plasterki. Marchewkę obierz i umyj, cukinię i ogórka dokładnie umyj.
2. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz warzywa nacinając tylko z jednej strony tak aby powstały długie paski. Z cukinii wytnij długie paski do momentu pojawienia się pestek, następnie odwróć cukinię na drugą stronę i powtórz „obieranie”. Pozostałą część z pestkami przeznacz do innej potrawy, np. leczo.
3. W misce wymieszaj sos sałatkowy z wodą i oliwa, według wskazówek na opakowaniu.
4. Dodaj porwaną sałatę, pomidorki, mozzarellę oraz rzodkiewki pokrojone w plasterki. Dokładnie wymieszaj i układaj na talerzu.
5. Sałatkę udekoruj paskami z warzyw i kiełkami lucerny.