Biszkopt z masą rabarbarową.

Biszkopt z masą rabarbarową.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    7 sztuk
  • mąki pszennej

    1,5 szklanka
  • cukru

    1 szklanka
  • proszku do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • galaretki pomarańczowej

    3 opakowania
  • żelatyny

    3 łyżeczki
  • wody

    ok.3 szkalnki
  • sos toffi do polania

    do smaku
  • rabarbar

    1,5 kg
  • jogurt bałkański

    35 bardzo gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać bardzo małymi partiami cukier i cały czas ubijać.Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec także powoli i małymi ilościami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (25*40) i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Bezpośrednio po upieczeniu nie otwierać piekarnika.
Gdy wystygnie (ew. na drugi dzień) przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podlać 3 szklankami wody i rozgotować. Do gorącego wsypać 3 galaretki pomarańczowe i dokładnie wymieszać, wystudzić. Zimną galaretkę z rabarbarem zmiksować z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wymieszać z masą. Gdy zacznie tężeć wylać na pierwszą warstwę biszkopta, nałożyć drugą i lekko obciążyć np. deską do krojenia. Zostawić na noc do stężenia.
Gotowy można polać galaretką lub tak, jak ja polewą toffi (bezpośrednio przed podaniem wycisnąć esy-floresy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

02.09.2012 12:07
Uwielbiam takie ciasta- lekkie i jednocześnie lekko kwaśne.

Grazyna0211

18.08.2012 10:37
ciasto wygląda rewelacyjnie i do tego ta masa z rabarbaru i galaretek pycha

Katarzyna59

18.05.2012 20:13
apetyczny

stokrotka

25.03.2012 19:06
ciekawe ciasto

Sarenka

24.08.2011 15:55
Lekkie, slodko-kwasne - super :)

magduś83

17.06.2011 23:53
Dobrze że ma własny rabarbar :)

barbara11561

13.05.2011 23:17
Słodziutki:)

misia53

20.08.2010 21:42
Szkoda że nie mam rabarbaru..

SmacznaPyza

29.06.2010 12:00
leciutkie, puszyste, z kwaskowym rabarbarem - pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat