Pierog z jabłkami i śmietaną

Pierog z jabłkami i śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier drobny

    200 gram
  • masło

    200 gram
  • jajka

    5 szt
  • mąka tortowa

    650 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana

    200 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • jabłko kwaśne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozetrzeć z cukrem. Dodać jajka, dobrze wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i mąkę i zagnieść ciasto. Jabłka oczyścić, pokroić w plastry. Formę wysłać papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta i wyrównać. Na ciasto wyłożyć jabłka. Potem formować trzy wałeczki i wyłożyć na ciasto. Postawić pieróg do piekarnika w 180 stopni, piec 35 minut. Śmietanę ubić z 200 cukru pudru, potem zalać pieróg upieczony śmietaną i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

LuKaSz4761

28.06.2012 07:57
super

LuKaSz4761

28.06.2012 07:57
super

IlonaAlbertos

29.07.2010 01:23
Też takie robię, smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat