Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle z klopsikami
Na klopsiki:
500 g mięsa wieprzowego
2 cebule
2 jajka
100 ml wody
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
4 szczypty pieprzu
2 l wody
1 łyżka ziarenek smaku
Na sos:
2 czerwone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml przecieru pomidorowego płynnego
3 pomidory
1 szk posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu
3 łyżki oleju
1 łyżka ziół włoskich
3 łyżki sosu sojowo grzybowego
Mięso zmielić z cebulą. Dodać wodę, bułkę tartą, jajka oraz wszystkie przyprawy oprócz ziarenek smaku. Wyrobić gładką masę i robić z niej małe kuleczki. Wodę zagotować z ziarenkami smaku, włożyć do niej klopsiki i gotować je na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Następnie w garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek i podsmażać od czasu do czasu mieszając. Dodać zmiksowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut uważając aby się nie przypaliło. Całość zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Przelać zimną woda, odcedzić i podawać z klopsikami w sosie.