Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj przygotowałam pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem podgrzybków. Gulasz podałam z kopytkami, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami lub kaszą.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • mięso wieprzowe

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • przyprawa do gulaszu

    1 łyżka
  • por

    0.5 sztuki
  • marchewka

    0.5 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • woda zimna

    0.5 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju, następnie wyjąć na talerz.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w różnej wielkości kostkę, następnie podsmażyć na tej samej patelni co smażyła się cebula.

Do mięsa dodać cebulę i dalej podsmażać.

Dodać obraną pokrojoną marchewkę,oczyszczoną pokrojoną paprykę, pokrojony por, przyprawy oraz tyle bulionu, aby przykrył mięso.

Smażyć na małym ogniu około 20 minut, dodać oczyszczone podsmażone podgrzybki i koncentrat pomidorowy wymieszać i smażyć aż mięso będzie miękkie.

Na koniec gulasz zagęścić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Jeszcze chwilę pogotować.

Podawać z ugotowanymi kopytkami lub ziemniakami albo kaszą.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.07.2019 19:09
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat