Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki duszone z metką

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Fajne połączenie warzyw z metką.

Składniki:

Składniki:

ogórki gruntowe 1.5 kilograma
papryka czerwona 1 sztuk
żółta papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pomidory 4 sztuki
mięso wieprzowe 500 gramów
olej 2 łyżki
rosół 0.125 litra
posiekane listki tymianku 2 łyżki
koperek świeży 1 pęczek
śmietana 100 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy surowej metki wieprzowej

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki duszone z metką

Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak