Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ogórki gruntowe
1.5 kilograma -
papryka czerwona
1 sztuk -
żółta papryka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
pomidory
4 sztuki -
mięso wieprzowe
500 gramów -
olej
2 łyżki -
rosół
0.125 litra -
posiekane listki tymianku
2 łyżki -
koperek świeży
1 pęczek -
śmietana
100 gramów
Przepis i sposób przygotowania Ogórki duszone z metką
Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.
W przepisie użyliśmy surowej metki wieprzowej![]()
Komentarze (0)