Ogórki duszone z metką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Fajne połączenie warzyw z metką.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki gruntowe

    1.5 kilograma
  • papryka czerwona

    1 sztuk
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory

    4 sztuki
  • mięso wieprzowe

    500 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • rosół

    0.125 litra
  • posiekane listki tymianku

    2 łyżki
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • śmietana

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na ósemki.
Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy surowej metki wieprzowej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat