Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karminadle czyli kotlety mielone

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Karminadle przepis, czyli kotlety mielone w kuchni śląskiej. Nie różnią się zasadniczo od popularnych, polskich kotletów mielonych.

Składniki:

mięso wieprzowe 400 gramów
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bułka 1 sztuka
olej do smażenia
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Użyłam małej bułki i cebuli. Jeśli nie mamy bułki można dodać bułkę tartą.

Przepis i sposób przygotowania na: Karminadle czyli kotlety mielone

Karminadle przepis na tradycyjną potrawę pochodzącą ze Śląska. Są to kulki z mięsa mielonego, które smażymy na patelni. Zasadniczo nie różnią się niczym od popularnych kotletów mielonych. Na Śląsku karminadle to jedno z częściej przygotowywanych dań obiadowych. 

Karminadle przepis - krok po kroku.

Mięso myjemy suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie a gdy zmięknie odcisnąć. Następnie do miski wbijamy jajko dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę bułkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Gdy wszystko jest gotowe formujemy okrągłe spłaszczone kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor. Smacznego!

Wypróbuj także innych przepisów:
- kotlety mielone po polsku,

- Fit kotlety mielone.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak