Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka prawie meksykańskie
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 g świeżej kapusty
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 łyżek sosu sojowo grzybowego
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
1 łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej
4 łyżki oleju
150 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Umyte skrzydełka pokroić na trzy części, najcieńsze odrzucić i zostawić np. do ugotowania wywaru na zupę.
Pokrojone skrzydełka przełożyć do miski, wlać sos sojowo grzybowy i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie smażyć je na oleju na złoty kolor.
Cebulę i paprykę pokroić w paski, kapustę i czosnek pokroić w kostkę.
Dodać do skrzydełek warzywa i smażyć je od czasu do czasu mieszając około 5 minut.
Dodać pozostałe przyprawy, koper i pietruszkę i dusić 10 minut.
Na koniec gdy skrzydełka i warzywa będą miękkie dodać odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę.
Powstały sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Podawać z czym kto lubi.