Przepis i sposób przygotowania na: ciasto śliwkowe Z pianką
Śliwki należy umyć, osączyć, przepołowić i wypestkować.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać magrarynę pokrojoną na kawałki. Połaczyć ze sobą poprzez siekanie nożem. Dodajemy pozostałe sładniki. Wszytsko dokladnie zagniatami. 1/3 ciasta należy oddzielić od pozostałęgo i odstawić do lodóki Dodać pozostałe składniki - zagnieść. Oddzielić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika lodówki.
Pozostałe ciasto należy rozwałkowac na blaszce do pieczernia. Posypać bułką tartą i ułożyć sliwki, tak by strona przepołowiona byłą do góry.
W dalszej kolejności wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20 min. w temp 200% w rozgrzanym piekarniku tak by miało jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Z białek ubijamy pianę i przy końcu ubijania jej należy dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać wszytsko. Gotową pianę wykłdamy na podpieczone juz ciasto. Ciasto znajdujące sie w lodóce należy zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
Wstawić do piekarnika,piec w temp. 180 st. jeszcze ok. 35-40 min.