Przepis i sposób przygotowania na: placek rabarbarowy
Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtk, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto ma 2 częsci .Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć słuchdzić , posmarować RABARBAREM ZE SŁOIKA- . Resztę ciasta wywałkować , przenieść na wałku , nakryć placek posmarowany RABARBAREM. Brzegi ciasta zlepić przyciskając palcemi i nakłuc w wielu miejscach. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu.