Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami
# 3/4 szklanki cukru
#1 margaryna
# 5 żółtek
# 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia
# 5 białek na pianę
# 1 kisiel
# 1 szklanka cukru
# 3 szklanki mleka
# 1 budyń smietankowy lub waniliowy
# 3 pełne łyżki grysiku
# 3-4 łyżki cukru
# śliwki
Wykonanie:
Sliwki umyć ,osuszyć i poprzekrawać na pół usuwając pestki. Z mąki,cukru,,margaryny,5 żółtek , proszku do pieczenia zagnieść ciasto ( jeśli żółtka nie są zbyt duże i ciężko jest zagnieśc to dodaję łyżkę kwaśnej śmietany).Z ciasta zrobić kulę i schować do lodówki . Następnie ugotować 2 szklanki mleka wsypać kaszkę i i gotować chwilę az zgęstnieje , mieszając by się nie przepaliła, dodać cukier i szczyptę soli . W pozostałej szklance mleka rozmieszać budyń i wlać do kaszki, zagotować mieszająć by powstała gęsta , gładka masa. Z pięciu białek ubić pianę ,dodać szklankę cukru, na koncu dowolny kisiel, zmiksować. Z lodówki wyjąć ciasto i 2/3 wyłożyć na blachę , na ciasto położyć kaszkę budyniową ,na to poukładać śliwkibrzuszkami do dołu , na śliwki rozsmarować pianę a na pianę pokłaść łatki pozostalego ciasta. Pieć w piekarniku ok 45-50 minut w 180 *C.