Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z KURKAMI
W tym czasie przygotowujemy farsz: na gorącą patelnie wlać jedną łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną szynkę i lekko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić. Potem kolejno dodajemy kurki, pomidory, rozmaryn i na końcu wino. Wszystko dusimy razem około 5 minut.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cieńki placek o średnicy ok. 30 cm. Przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty - zostawiamy na brzegach jakieś 3 cm ciasta do zawinięcia.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy brzegi do środka.
Ser kroimy w kosteczkę i układamy na tarcie.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.