Świąteczny śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi .*.

Świąteczny śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledź norweski

    500 g
  • ocet winny

    1 szklanka
  • cynamom Prymat

    0,5 łyżeczki
  • goździk Prymat

    5 sztuk
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • liść laurowy

    4 liście
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
½ kg czerstwego piernika
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, imbiru do smaku

Dekoracja:
Kora cynamonowa
Sałata frisée
Grubo pokrojony szczypiorek


Sposób przygotowania:
Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

09.02.2012 21:29
wyjatkowe

Ziabela

14.07.2011 09:32
coś nowego a ja jestem fanka korzennych przypraw

Adamorek

15.04.2011 17:33
mniam

lukoszek88

05.04.2011 21:45
Pięknie podane:) rewelacja

misiek123

04.04.2011 17:16
wygląda super :)

Monika192

23.03.2011 11:58
ładnie wygląda

Magdalena80

12.03.2011 18:03
ciekawe połączenie

Jastinka

27.02.2011 17:06
ciekawy przepis

szalonamariolka

18.02.2011 23:43
pycha

Jolanta_P-S

30.01.2011 18:38
w takim zestawie śledzia nie jadłam, to zestawienie nie dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat