Dynia a\'la pomarańcza

Dynia a\'la pomarańcza

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    2,5 kg
  • cukier

    50 dag
  • Kwas cytrynowy

    2 łyżeczki
  • pomarańcza

    1 szt
  • goździki

    6 szt
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dyni wydrążyć srodek i pokroić w grubą kostkę.Następnie przysypać cukrem i odstawić na pół godziny.Odlać powstały sok i dodać do niego kwasek i cynamon.Zagotować. Dodać pokrojoną w plastry pomarańcze razem ze skórką.Zdjąć z ognia.Gorącym płynem zalać dynię i przykryć. Pozostawić na 5-6 godzin (może być na całą noc) i po tym czasie czynność powtórzyć.

W przeciągu 2 dni czynność tę tzn. zalewanie dyni gorącym sokiem powtórzyć 3-4 razy. W razie potrzeby można sok dosłodzić lub dodać kwasku i zalać dynię.Następnie zagotować dynię z sokiem i wypełnić słoiki po sam wierz gorącym przetworem.zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

01.09.2011 01:06
dynia jest super

marcia71

12.08.2011 14:06
nie jadam dyni ale muszę zacząć

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat