Przepis i sposób przygotowania na: Kremowo-waniliowa tarta
Krem do tarty: Rozbić 2 jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem waniliowym i polową cukru. Następnie dodać pozostałą mąkę i wymieszać. DO garnuszka wsadzić laskę wanilii i zalać ją mlekiem. Całość zagotować, po czym usunąć laskę wanilii. Tak przygotowanym mlekiem zalać wcześniej przygotowaną mieszaninę żółtek, cukrów i mąki. Mieszać energicznie do momentu, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Następnie do przygotowywanego kremu dodać pozostałe, miękkie masło i skórkę cytrynową. Wymieszać. Krem wylać na ciasto, dokładnie porozprowadzać go za pomocą łyżki. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 18 minut.
Wierzch tarty: Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Do białka dodać pozostałe 3 białka (z poprzednich etapów) i ubić je z solą i pozostałym cukrem. Utartym białkiem wyłożyć wierzch tarty i wstawić na kolejne 6 minut do piekarnika. W tym czasie posiekać orzechy. Po wyciągnięciu tarty, wierzch dodatkowo posypać orzeszkami. Smacznego ;)