Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kawowo-waniliowy
W misce utrzeć żółtka z 15 dag cukru pudru. Dodać twaróg trzykrotnie przepuszczony przez maszynkę do mielenia mięsa. Wymieszać. Kolejno dodawać danio waniliowe, budyń waniliowy, otartą laskę wanilii, pozostałą śmietanę 30 % oraz ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód kawowy. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC, po czym zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez kolejne 90 minut.
3 łyżki kawy przesypać do szklanki. Zalać 100 ml wrzątku, przykryć talerzykiem i pozostawić, aby wystygła. Przefiltrować. 3/4 kawy dodać do śmietany 18 % wymieszanej z pozostałym cukrem pudrem (5 dag).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę. Za pomocą łyżeczki umieścić na śmietanie pozostałą kawę, tworząc jednocześnie fantazyjne wzorki. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec 20 minut.