Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet obsypany kolorowym pieprzem
Z boczku odkroić 8 plastrów. W osobnym garnku umieścić pozostały boczek z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Wlać około 200 ml wody. Gotować do miękkości mięsa. Boczek wyjąć, a w pozostałym wywarze namoczyć kajzerki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podpiec na nim wątróbkę. Dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Lekko podsmażyć.
Przez maszynkę do mielenia mięsa trzykrotnie przepuścić filet z perliczki, obrane mięso kurczaka, boczek, wątróbkę z cebulą, namoczone kajzerki oraz wszystkie ugotowane warzywa (marchew, pietruszkę, cebulę). Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz czarny mielony oraz w miarę potrzeby sól. Dokładnie wymieszać składniki przy użyciu miksera. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
Masę mięsną przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Na wierzchu włożyć po cztery plastry boczku. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Po tym czasie zdjąć z pasztetu plastry boczku i obsypać wierzch pozostałymi ziarnami kolorowego pieprzu. Piec jeszcze 15 minut (temperatura pozostaje taka sama).