Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki kokosowe z czekoladą
Do miski przesiewam mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzepuję z mlekiem. Dodaję do mąki i miksuję, następnie dodaję stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Do masy dodaję rozpuszczone masło, wiórki kokosowe, mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut.
Rozgrzewam patelnię, wrzucam na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlewam porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadzam je po całej powierzchni. Smażę około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwracam na drugą stronę i smażę na złoty kolor. Przekładam na talerz i przykrywam ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię wkładam kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta.
Usmażone naleśniki przekładam pergaminem, by się nie posklejały.
Czekoladę łamię na kawałki, wkładam do miski i rozpuszczam na parze (miskę stawiam na garnku z lekko gotującą się wodą), cały czas mieszając.
Naleśniki składam w trójkąty, układam na talerzach i polewam rozpuszczoną czekoladą.