Przepis i sposób przygotowania na: Penińska z pomidorami i zasmażką
kapusta pekińska - 1/2 większej główki,
pomidory - 2 większe, u mnie polne,
cebula - 2 nieduże,
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny - do smaku,
cukier - do smaku, dałam 2 łyżki,
sól,
pieprz świeżo zmielony - sporo,
olej,
masło - łyżka,
maka pszenna - łyżka,
ocet jabłkowy - 2 kapki.
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę pekińską umyć, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście, pozostałą część poszatkować. Przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, zagotować. Po pięciu minutach zlać wodę, ponownie zalać kapustę niewielką ilością gorącej wody, ale tylko tyle, aby kapusta się nie przypalała. Dusić na małym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę z dodatkiem soli. Cebulę dodać do kapusty. Następnie do kapusty dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, i krótko podsmażyć ciągle mieszając, aż mąka zrobi się ciemnożółta. Zasmażkę połączyć z kapustą. Gotować do miękkości. Na koniec przyprawić solą, kwaskiem cytrynowym, octem jabłkowym, cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z mięsem.