Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z mięsem mielonym
Przygotowujemy drożdże: Podgrzewamy mleko w mikrofalówce tak, aby było ciepłe, lecz nie gorące, bo zabije drożdże. Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i rozdrabniamy drożdże. Mieszamy tak, aby drożdże się rozpuściły. Wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy zrobione drożdże. Wszystko musimy wymieszać. Jak się połączy dodajemy odrobinę oleju. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do czasu wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyłożenia na blaszkę.
Farsz:
Wyłożone na blaszce ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie posypujemy odrobiną sera. Na to wykładamy przyprawione i przesmażone mięso mielone (nie gorące, a przestudzone lub zimne). Na mięso wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pomidory. Wszystkie składniki odsypujemy dużą ilością startego sera. Na ser dajemy przyprawy: czosnek i na wierzch zioła prowansalskie. Wkładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 25 minut.