Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Leszcz z ryżem i warzywami w sosie białym

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna
1 sztuka
marchewka
3 sztuki
jabłko
1 sztuka
ryż
200 g
leszcz
700 g
fasolka szaragowa
200 g
brokuły
200 g
olej do smażenia
2 łyżki
jajko
1 sztuka
mąka
3 łyżki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Leszcz z ryżem i warzywami w sosie białym

Rybę patroszymy, skrobiemy z łusek i dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniej więcej kwadratowe płaty. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu. Ryż w torebkach, brokuły i fasolkę gotujemy w wodzie lub w garnku na parze. Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy z wierzchniej warstwy oraz na drobnej tartce trzemy na wiórki. Mieszamy razem w jednej miseczce. Do reszty tłuszczu ze smażenia ryby (musi być z 3 łyżki) dodać 3 łyżki mąki. To dosmażamy do zarumienienia, dodajemy szklankę zimnej przegotowanej wody, wsypujemy łyżeczkę soli oraz półtorej łyżeczki przyprawy kucharek uniwersalnej, dodać cukier , pieprz oraz sok z wyciśniętej świeżej cytryny, Wszystko razem zagotować. Polać nim rybę oraz ozdobić plastrem świeżej cytryny. Do dekoracji położyć liść sałaty z 2 kawałkami czerwonej papryki przy ryżu. Identyczny przepis można połączyć z figurkami rybnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak