Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka
3 łyżki oleju
300 g świeżej kapusty
500 g wieprzowej łopatki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szk posiekanego koperku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
100 ml mleka
4 jajka
1 serek topiony gouda
3 łyżki majonezu
Przyprawy :
1 łyżeczka ziół włoskich
2 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
1/2 łyżeczki bazylii
Makaron ugotować all dente w osolonej wodzie.
Odcedzić go i wrzucić do dużej miski.
Mięso zmielić, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć.
Cebulę, paprykę, czosnek i kapustę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dalej smażyć.
Gdy warzywa są miękkie dodać odsączoną z zalewy fasole i koperek, oraz przyprawy i wszystko wymieszać.
Do makaronu przełożyć zawartość patelni.
Całość delikatnie przemieszać, w razie potrzeby doprawić.
Mleko, jajka, majonez oraz serek topiony zmiksować, wlać do miski i wszystko wymieszać.
Masę przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem.
Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.