Szynka faszerowana

Szynka faszerowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • szpinak

    30 dkg
  • natka pietruszki

    30 dkg
  • jajo

    1 szt
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
  • ser feta

    kostki
  • oliwa

    według uznania
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W szynce ok1.30 kg wycinamy kieszeń. Siekamy cebulę, czosnek, papryke chili-przesmażamy na oleju ze szpinakiem i natką pietruszki. Wykładamy do miski dodajemy jajko i łyżkę startego parmezanu. Składniki farszu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodoajemy ser Feta w kostkach. 1/3 farszu odkładamy, resztą nadziewamy mięso. Kieszeń zapinamy wykałaczkami. Szynkę układamy na brytfannie, polewamy 3 łyżkami oliwy i pieczemy 1.5 godziny w piekarniku o tem. 200` Wczasie pieczenia polewamy szynke powstałym sosem. Do reszty farszu dodajemy łyżkę tartej bułki. Pieczeń wyjmujemy z piekarnika i jej wierzch obkładamy odłożoną częścią farszu, lekko dociskając. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika. Podajemu z ziemniakami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat