Schab z cytryną i boczkiem

Schab z cytryną i boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziemniaki

    1 kg
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • szałwia

    4 gałązki
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • bazylia

    4 gałązki
  • oregano

    4 gałązki
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • pieczarki

    20 dkg
  • pomidorki koktailowe

    20 dkg
  • boczek wędzony

    10 plastry
  • schab bez kości

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180`. Mięso oprószamy solą, pieprzem. Zioła(oprócz szałwi) siekamy , mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i smarujemy wierzch mięsa. Kładziemy na nim plasterki boczku. Cytrynę kroimy w plasterki i umieszczamy je na nacięciach w pieczeni. Blachę natłuszczamy olejem. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Ziemniaki kroimy w plastry lub ćwiartki. Szatkujemy szałwię. Dodajemy resztę oliwy(2łyżki), sól i mieszamy z ziemniakami. Po 30 minutach obkładamy nimi pieczeń i pieczemy 50 minut. Obieramy pieczarki, kroimy je w grube plastry i dodajemy do pieczeni. Pieczemy 20 minut. Dzielimy pieczeń na porcje i dekorujemy pomidorkami i upieczonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

22.09.2010 11:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat