Schab ze śliwką i morelą w galarecie

Schab ze śliwką i morelą w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • śliwki suszone

    200 gram
  • chrzan

    1 łyzka
  • czosnek

    2 zabki
  • masło

    2 łyżki
  • majeranek Prymat

  • sól

  • słodka papryka Prymat mielona

  • białe wino

    1/2 szklanki
  • bulion

  • morele suszone

  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łyżkę masła utrzeć z solą, , majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śLiwcei morelą. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 90 minut w temp 200°C. W trakcie skrapiać gorącą wodą. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Kiedy spęcznieje zalać gorącm bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę auszpiku wlać na półmisek. Zastudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki. . Fantazyjnie ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Mocno ochłodzić. Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Baska Kaska

22.02.2011 08:41
fajne połączenie

Elżbieta17

06.12.2010 10:55
wygląda apetycznie!

Emilia22

30.09.2010 09:12
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat