Tuńczyk w kruszonce pieprzowo-limonkowej z majonezem wasabi

Tuńczyk w kruszonce pieprzowo-limonkowej z majonezem wasabi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz czarny grubo mielony

    1,5 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • majonez

    100 g
  • wasabi

    0,5 łyżeczki
  • tuńczyk

    1 filet
  • skórka z limonki

    1 (starta i posiekana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z tuńczyka pokroić wzdłuż na paski szerokości 3 cm i zanurzyć w sosie sojowym wymieszanym z sokiem z cytryny. Grubo mielony pieprz wymieszać ze skórką z limonki i w powstałej mieszance dokładnie obtoczyć tuńczyka. Na rozgrzanym oleju smażyć rybę przez minutę z każdej ze stron (pamiętajmy, że prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku), a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Zimnego tuńczyka pokroić w cienkie plastry, podawać z majonezem wymieszanym z chrzanem wasabi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolita

11.01.2012 14:19
super

jolita

11.01.2012 14:19
super

agogo2

20.11.2011 22:57
smaczne

artur7

17.11.2011 07:11
fajne

artur7

17.11.2011 07:02
fajne

Magda60

05.11.2011 23:58
dobre

ajres

24.10.2011 23:33
superowe

sunnymood

20.10.2011 19:58
nazwa brzmi egzotycznie, ale może się skuszę:)

novita26

01.10.2011 07:59
mniam

jolita

01.10.2011 07:51
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat