Ryż gotujemy w osolonej wodzie, mięso mielimy, kapustę nacinamy przy głąbie i gotujemy chwilę w dużym garnku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i znowu gotujemy, aby \"odeszły\" większe liście. Ugotowany, ostudzony, ryż mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Zawijamy farsz w kapustę, formując zgrabne gołąbki, które układamy w garnku jeden na drugim i dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody około godziny. Pomidory parzymy wrzatkiem, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, dusimy 10 minut. Po ostygnięciu pomidorki miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodajemy kostki rosołowe oraz makę ze śmietaną. Gdy gołąbki się podduszą, zalewamy je sosem pomidorowym i próżymy jeszcze około 10 minut.