Przepis i sposób przygotowania na: tatarskie kibini
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do całości wbij jajka, dodaj margarynę i 2 łyżki śmietany. Szybko zagnieć. Ciasto włóż na 30 min. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła o średnicy 7 cm.
Na każdym krążku ciasta połóż łyżkę farszu i zakryj drugim krążkiem. Zaklej dokładnie z każdej strony i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 200 stopni. roztrzep żółtko w miseczce i pędzelkiem posmaruj każdy pierożek. Posyp kminkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekaj 15 min. Podawaj ciepłe do barszczu lub osobno jako przekąskę.