Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z tortellini
Następnie przygotowuję mięso. Mięso krótko podsmażyć na oliwie (tylko tyle, żeby nie było surowe), na koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i chwileczkę potrzymać jeszcze na ogniu.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na spód ułożyć połowę przygotowanego tortellini, na to wyłożyć połowę mięsa mielonego, całość posypać startym żółtym serem, czynność powtórzyć do wyczerpania składników.
Na koniec wymieszać rozdrobnione pomidory z puszki (razem z zalewą) z solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowanym sosem pomidorowym polać przygotowaną zapiekankę, Górę posypać resztą startego żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temperaturze około 200 st.
Przed podanie udekorować świeżą bazylią
Ja zapiekankę podaję z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kupuję gęsty jogurt grecki albo bałkański. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję około dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaję poszatkowany świeży szczypiorek albo suchy koperek (zależy co mam akurat pod ręką). Całość mieszam. Wstawiam na około godzinę do lodówki. Sos najlepiej przygotować nim się zacznie robić zapiekankę. Wtedy spokojnie może chłodzić się już w lodówce.