Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki a\'la tortilla
puszka czerwonej fasoli
pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
4 ogórki (gruntowe)
4-5 pomidorów
zielona papryka
15-20 dkg pieczarek
sól czosnkowa
sól
pieprz
ząbek czosnku
przyprawa do grilla
chilli mielone
przyprawa do grillowanych warzyw
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
1-2 opakowania mozzarelli
ser żółty - ilość w zależności od upodobania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy na patelni nieco grubsze niż zwykle naleśniki.Zostawiamy do ostygnięcia.
Mięso podsmażamy z solą czosnkową, czosnkiem, pieprzem, czubricą czerwoną i odrobiną chilli. Cebulę kroimy w talarki, ogórki w słupki (nie obieramy). Resztę warzyw kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy do rondla lub głębokiej patelni, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do grillowanych warzyw a następnie dokładamy podsmażone mięso i dusimy około 30 minut (aż sok z warzyw odparuje tak, by farsz był gęsty). Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i zostawiamy na jeszcze około 5-10 minut. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Porcje farszu układamy na naleśnikach, posypujemy żółtym serem i zawijamy a\'la tortilla (w razie potrzeby spinamy wykałaczką). Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na zawiniętych naleśnikach. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni około 15 minut. Podajemy z sałatką np. z sałaty,pomidorów, sera sałatkowego, oliwek, rzodkiewki i ogórków.