Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, płuczemy a na koniec ścieramy tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.1/3 pokrojonej cebuli i starte warzywa wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy 10-15 minut aż warzywa zmiękną.
posiekaną kapustę kiszoną dodajemy do gotujących się warzyw . Tak oto gutujemy na wolnym ogniu przez okres około 60 minut. Podczas gotowania dochodzi do sytuacji, ze zupa odparowuje, więc uzupełniamy ją przegotowaną wcześniej wodą.
Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Po ok 2 minutach dokładamy resztę cebuli, która nam zostałą i przesmażyć ją razem ze skwarkami.
Gdy kapusta już będzie miękka dodajemy do niej ziemniaki oraz podsmażony boczek z cebulką.Wszytso gotujemy ze sobą około 5 minut. Doprawić mielonym kminkiem i jeśli trzeba to dodać jeszcze trochę pieprzu.