Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem
Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dosypać sól, i wszystko wymieszać.
W rondelku roztopić masło, wlać mleko i śmietanę (najlepiej 18%), po ostudzeniu dolać do miski.
Ciasto wyrabiać rękami na gładką masę i odstawić piękne, jednolite ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie moczymy rodzynki w gorącej wodzie i przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta
Rozsmarowujemy ostudzony budyń i posypujemy rodzunkami. Zwijamy jak roladę i kroimy mniej więcej centymetrowe plastry.
Bułeczki układamy na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia- pamiętając o odstępach!
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę posypujemy grubym cukrem.
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.