Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czarną porzeczką i kokosową pianką
mąka 3,5 szk.
cukier 3/4 szk.
masło 250 g
żółtka 5 szt.
jogurt naturalny 2 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
PONADTO:
czarna porzeczka ½ kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
KOKOSOWA PIANKA:
białka 5 szt.
cukier puder 2 łyżki
sól szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 g
Masło zmiksuj na gładki, biały krem dodaj cukier i dalej miksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do maślano-żółtkowego kremu cały czas miksując. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Ciasto zagnieć w kulę i zawinięte w folię spożywczą włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Połową ciasta wylep dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj je widelcem.
Opłukane i dokładnie osuszone czarne porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ułóż równą warstwą na cieście. Na owocach rozłóż drugą część ciasta.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Ubitą pianę ułóż na cieście.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C i piecz ciasto 40 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno rumieniło się od góry możesz je przykryć arkuszem folii aluminiowej.