Przepis i sposób przygotowania na: Szybciutka sałatka 2
5 konserwowych ogórków
2 czerwone cebule
1 puszka czerwonej fasoli
200 g schabu pieczonego z ziołami
5 kromek chleba tostowego
1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 pęczek szczypiorku
Na sos:
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka octu winnego
2 szczypty cukru
4 łyżki oleju
2 szczypty pieprzu kolorowego
2 szczypty soli
Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić wcześniej pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego.
Dodać cebulkę granulowaną i podsmażać kostki aż będą chrupiące.
Składniki na sos wymieszać i odstawić.
Sałatę wsypać do miski, dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę, pokrojone w plasterki ogórki, odsączoną fasole i pokrojony w paseczki schab.
Na koniec dodać pokrojony szczypiorek.
Wszystko polać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Gotową sałatkę posypać grzankami.